On-line angolul levelező gyerekek

Iskolánkban, az angolt tanuló gyerekeknek lehetőségük van folyamatosan fejleszteni nyelvtudásukat, nem csak iskolai tankönyv-szagú tudással, hanem valós kapcsolatok révén. Az angol tanárok közössége, Szűcsi Krisztina tanárnő vezetésével on-line angol nyelvű levelező programban segítik részt venni a gyerekeket, ahol hasonló korú tanulókkal kommunikálhatnak a világ minden pontjáról. Felvették a kapcsolatot már Görögország, Törökország, Lengyelország több iskolájával, Oroszország, Románia és Mexikó iskoláinak diákcsoportjaival. Saját témákkal, az érkezett levelekre történt reagálással illetve előre megadott témák kifejtésével gyakorolhatják az angol nyelvet. Közel kétszáz ország több mint 20 000 iskolája vesz részt már ebben a Cambridge-i kezdeményezésben, hogy levelező társak segítségével ösztönözzék az angol nyelvet tanuló diákokat a nyelv helyes, gyors és elsősorban élvezetes elsajátítására. A kapott levelekből is kiderül számukra, hogy a világon mindenütt nehezen élik meg a gyerekek ezt a pandémiás helyzetet, s ezzel a lehetőséggel talán kicsit mégis könnyebb átvészelni a nehéz időszakot. Új világok, kultúrák nyílnak meg előttük. Vetési-Szaller Viki néni, Nagypál Kati néni és Szűcsi Kriszti néni segíti a már résztvevő gyerekeket, s ösztönzi, várja az újabb csatlakozókat. Készül „világlátó faliújságunk” is, ahol a gyerekek folyamatosan követhetik, „merre jártunk” már a földgolyón, az eddig megírt közel 70 levelünk milyen utat járt be bolygónkon.

A gyerekek így nyilatkoznak a levelezésről:

Ez a levelezés nagyon jó arra, hogy betekintést nyerjünk az ottani emberek szokásaiba és életébe. Nagyon gyorsan szerezhetünk barátokat szerte az egész világon. Mivel ezeket a leveleket angolul kell írni, így fejleszthetjük az angoltudásunkat. Nekem ez a levelezés nagyon sokat fejlesztett az angoltudásomon. Én kifejezetten szeretek angolul levelezni másokkal. Szerintem ez egy nagyon jó móka, mindenkinek csak ajánlani tudom. Egyszerre tanulhatunk és barátokat is szerezhetünk a világ minden pontjáról.”



Szeretem ezeket a leveleket írni, hogy olyanoknak írhatok, akiket az életbe nem is biztos, hogy megismerhettem volnna. Szerintem nagyon jó, hogy más kultúrákat is megismerhetünk. Jó ‘látni’, hogy attól még, hogy más nemzetiségűek vagyunk, attól pl. a hobbink lehet ugyan az. Tudunk találni olyan személyt aki ‘hasonlít ránk. Személyiség, kinézet alapján.”

Én úgy gondolom, hogy remek ötlet ez különböző országoknak. Rengeteg dolgot meg lehet tudni a másik országról, hagyományokról, nevezetességekről. Akár barátság is szövődhet. Mellesleg a levelezés során egymástól lehet tanulni és rengeteget fejlődni az adott nyelvben. Ez lenne az én véleményem és köszönjük, hogy ez lehetővé lett téve nekünk.”

Azért jó, mert lehet fejleszteni a nyelvtudást! Jó elfoglaltság! Meg lehet más országokat ismerni! Más országok kultúrait is meg lehet tudni!”

Számomra nagyon érdekes, mert megismerhetünk a világ akármelyik országából embereket. Vicces, amikor nem értjük egymást vagy az is tetszik, amikor megismerjük a városukat, ruha stílusukat stb… Hasznos, mert jobban fogjuk érteni az Angolt, szóval én csak ajánlani tudom ezt.”